vrijdag 6 januari 2017

Warandeduinen in Middelkerke

Nieuwjaarsdrink te Middelkerke vindt plaats met een stevige wandeling (met gids) gevolgd door koffie en cake aan de zeedijk in t'Concept.


De wandeling start aan het museum Kusthistories met het ontstaan van Middelkerke: een hoge duin die boven water bleef, groeit geleidelijk uit tot een badstadje tussen Oost-ende en West-ende. 
De weg gaat doorheen het stadspark waar 2 zuilen verwijzen naar het vroeger bestaan van een weeshuis.
De gids benadrukt de ecologische bestemming van de warandeduinen en benoemt struiken, vogels (soms zwalpend dronken door bessen waar suiker omgezet werd in alcohol) en de habitat voor konijnen en ezeltjes (geplaatst door Natuurpunt).


Mijn aandacht gaat naar zandkool (vergelijk rucola), boxdoorn met rode gojibes (eigenlijk een Aziatische plantensoort), duindoorn met oranje-gele bessen en vlier. Ik bedenk dat we toch meer gebruik moeten maken van deze bessen uit de natuur. De vlierbloesems hebben we reeds geplukt om limonade te maken. Met gojibessen zou siroop of konfituur kunnen gemaakt worden. Het wordt wel opletten voor sommige bessen die giftig zijn. Dit hoofdstuk vraagt extra aandacht!





Sfeerbeelden van NIEUWJAAR 1 januari 2017 ten huize van Christine in Slijpe.







De geschiedenis begint in Mesopotamie

Tijdens het lezen van DE ZIJDEROUTE door Peter Frankopan willen we inzicht krijgen in de geschiedenis van het Oosten: Mesoptamie, de Assyrische en Babylonische periode en de overgang naar het Perzische rijk.

De tentoonstelling 'De geschiedenis begint in MESOPTAMIË' biedt de kans om het ontstaan van landbouw en veeteelt, het (spijker)schrift op tablets (vergelijk met de huidige tablet), de religie en goden, het ontstaan van de eerste steden in ons op te nemen. We kunnen ons niet ontdoen vand e gedachte aan het huidige Midden Oosten, de vernieling van steden, oude monumenten ...

Toch brengt zowel het boek als deze tentoonstelling ons dichter bij de voorgeschiedenis van onze kinderen op school die roots hebben in Syrië, Jordanië, Iran, Irak, Afghanistan. We bekijken Israël en Palestina (ik verwijs hierbij naar het project Ambassadeurs van de dialoog waar Laus bij aansluit) vanuit de verspreiding van religies via de zijderoutes.

In bijlage merkwaardige beelden vanuit het museum LOUVRE - LENS (tentoonstelling loopt nog tot 23 januari 2017).



Later op de dag trekken we 20 km verder naar ARRAS met bezoek aan de kathedraal (die een geheel vormt met het St. Vaastpaleis), het stadhuis met belfort, stadpoort en omwalling. We bemerken tal van scholen en universiteitsgebouwen. Dit indrukwekkend stadje vraagt een meer langdurig bezoek.

We kopen plaatselijke specialiteiten: Brie de Meaux, Belval aux fleurs (abdijkaas met op de korst welriekende bloemen), en een stuk  type Maroilles bij de plaatselijke kaaswinkel evenals een mandbroodje, merinque en bladerdeeggebakjes bij de plaatselijke bakker.