Thuin, een gemeente en oude vestigingsstad in de provincie Henegauwen, aan de voet van de Samber, gebouwd op een rots die Samber en Biesmelle scheidt. Vroeger woonden de aristrocraten, religieuzen en militairen in "La Ville-haute" en de arbeiders in "La Ville-basse" (molens op de Biesmelle, leerlooierijen, tabaksteelt), later was er de scheepsbouw en welvaart door de spoorwegen. Via de Kelten, de Gallo-Romeinen, eigendom van de abdij van Lobbes kwam Thuin onder het Prinsdom Luik, onder de graven van Henegauwen, even onder Lodewijk XIV, en was strijdtoneel tijdens de Franse Revolutie.
Belangrijke overblijfselen zijn het BELFORT (klokketoren van vroegere kerk) en de stadsmuren. Bekend zijn 'de hangende tuinen' aan de zuidkant, waar nu ook wijn verbouwd wordt, de zoete Clos des Zouaves. Bekend zijn Spantôles maar wij zagen rabarbertaart en vierkant gebak overdekt met marsepein. De verering van Saint-Roch was net voorbij.
Vandaar naar Seneffe, waar de Samme, doorheen stroomt. Dit is een zijrivier van de Sennette die door planning uitmondt in het kanaal Brussel-Charleroi. We bezoeken het 18de eeuws kasteel van Seneffe ( ten tijde van de Philippsons (1909-1952), beheerd door de Waalse Gemeenschap en het park met vijvers en eigen theater, de planten- en fruittuin. Er loop een tentoonstelling HYBRIDE WERELDEN.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten