maandag 2 november 2015

Wildgerechten en wijnen in het Groothertogdom

In de plaatselijke vinoteca kopen we Crémant de Luxembourg van Domaine Mathis Bastian www.mathisbastian.lu  Uit het assortiment Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot gris, Riesling, Gewurzttaminer, Chardonnay en Pinot Noir opteren we voor  Auxerrois  - vin moelleux, een zoete witte wijn als apertief bij foie gras of bij desserten.

In de plaatselijke voedingswinkel, uitgebaat door Portugese migranten, komen we een aantal plaatselijke wijnen (Elbling, Rivaner, Auxerrois, Riesling) en porto Calem rood/wit. De Portugese families zouden 16 % van de Luxemburgse bevolking uitmaken en hun invloed is duidelijk aanwezig in eethuisjes en voedingswinkels. In de hoofdkerk van Diekirch stond om 9 u een Portugese mis geafficheerd.

Domaine Mathis Bastian, Remich   

In hotel Koener genieten we van lamskroketjes (bleu geserveerd) met Rösti aardappelen (Zwitsers gerecht van gemalen aardappelen als platte ronde koekjes gebakken) met peterselie medaillon en tijmsausje. Het is de tijd van het jaar: civet de cerf met bosbessen.
Aan Jeanne`s Keukentafel: Basisrecept Rosti

Op de terugweg kopen we een Ardeens brood samen met amandel- en marsepijnkoeken bij boulangerie Delhaye. In de kaaswinkel bestellen we Saurtilege au maitrank.


 

1 november 2015 in de Luxemburgse Ardennen


Logies in Hotel Koener, in het centrum van Clervaux, aan de oevers van de Clerve.
Zaterdagmorgen volgen we de Gregoriaanse mis (aanwezigheid van Monseigneur Léonard) in de Abdij van de Benedictijnen van St. Maurits en St. Maur. Nadien bezoeken we de fototentoonstelling over het kloosterleven.

In het feodale kasteel bezoeken we de fotocollectie 'The family of man' (in 1955 door Edward Steichen georganiseerd voor het New Yorkse 'Museum of Modern Art' en geklasseerd door de Unesco. In navolging van de The family of Woman en The family of Children ...

Speciaal op deze dag doorvoelen we het belang van de vaderfiguur in ons leven en in dat van onze kinderen.

 
Fotocollectie 'The Family of Man' door Edward Steichen
Clervaux, cité de l'image
 

Op zondagvoormiddag volgen we de mis met gezangen door een mannenkoor in de kerk te Diekirch, gelegen aan de oever van de Süre. De oude St-Laurentiuskerk en het historisch museum van Brouwerij Diekirch zijn gesloten maar wandelend herkennen we de ezel met de gouden ducaten.

We keren terug langsheen Bastogne. In de oude kerk zingt en speelt een jonge vrouw op het orgel.

St-Laurentiuskerk te Diekirch

vrijdag 14 augustus 2015

De kloostertuin en fruitverwerking


Op verzoek van mijn goede vriendin Nicole bezoeken we op 8 augustus  -officiële opening restauratie DOMINICATESSEBKLOOSTER te Herne- de kloostertuin en het project van Jan Tordeurs (VELT). Nicole gaat elke zaterdag tuinieren met nog vele anderen en zo wordt de kloostertuin opnieuw tot leven gebracht. Een mooi initiatief waarbij ik terugdenk aan onze vakantie (RYDAL HALL en de kruidentuin/fruithuis in ABBAYE St JACUT DE LA MER) en de bezoeken aan het klooster te Ruien waar tante Nonneke het eten bereidde. 

Elke zomer opnieuw geniet ik van de fruitverwerking van stekelbessen – aalbessen – moerbeien – bramen uit de tuin in Gooik, en kersen van de boom in Kester, gekregen fruit van familie en buren. Mijn voorkeur gaat naar een lichte siroop bereiding (met 1/3 suiker en weinig inkoken) zodat bessen nog mooi heel en rood blijven →te serveren bij yoghurt, een laagje fruit bij ricotta, of als bessen in tiramisu. Lekker met wat honing. Tevens confituren van rabarber-limoen, ananas-citroen-gember, mango-limoen,  aardbei-banaan -munt → te serveren bij kaas en charcuterie. Niet te ontbreken: ontpitte kersen met laagje suiker op eau de vie →als apero, bij ijs, of met nog ander fruit als de perfecte sangria.
Laus geeft voorkeur aan vers geperste sappen van appel – kersen – druiven en is hier voortdurend mee in de weer. Tevens verhitten we vruchten in weinig water tot 70 °C en bewaren het sap in bokalen of we lengen zelfgemaakte siropen aan met water. Komen nog de appeltjes en pruimen …en de druivenpluk!

 
 

Muziek, het kasteel en het goede leven

 

De huisconcerten (Koekoekstraat/Gooik of Bruneaustraat/Kester) laten ons genieten en brengen niet alleen de muzikanten maar ook telkens weer het instrument in de huiskamer: Jan D’Haene (piano), Dorothea Haers (piano), Frédéric d’Ursel (viool), Erik Sluys (viool), Hans Vanneste (klarinet), mijn lieve vriendin Lieve Vandendaele (piano/cello) met nog andere uitvoerders (contrabas), klassiek gitarist Jean Van der Schueren alias Juan de Granero met vriend flamenco-gitarist,… en ELISA D’HAENE (piano).

In januari 2015 ter gelegenheid van de op pensioenstelling van Marc brengen ELISA (piano) en Mieke Stevens (sopraan) liederen voor de familie Buts en buren (ten Huize Laus). Het feest gaat door met een optreden van de muziekgroeg Vida Loca met Herman Buts en een voorstelling familiekunde-genealogie door Hugo Buts.

Op 28 juni 2014 beluisteren we ELISA opnieuw in kasteel SAFFELBERG te Gooik (opbrengst ten voordele van INTI SISA, een educatief project in de Andes). Aanwezig was Bart Haers, ik citeer uit zijn blog de verwondering “De Kreisleriana is in die zin vooral levend te beluisterend, dat wil zeggen: pas uitgevoerd in het bijzijn van een geinteresseerd publiek komt de muziek tot zijn volle recht” en verder “toen Elisa D'Haene de sonate opus 958 in D-klein van Franz Schubert aanvatte was het plots echt heel stil bij het publiek, tot het einde toe. Muziek spelen en later een stevig applaus krijgen, het lijkt een kwestie van gewoonte, maar behalve de vogeltjes die floten in het park, vlakbij het huis, was er weinig dat ons kon afleiden van het spel.” “Bovendien verkocht men er ook nog eens chocolade en ook een speciaal bier…” Betreft Ambassadeur bier (geserveerd in het zomercafe/Gooik) en INTISISA pralientjes  (chocolaterie De Parel/Gooik).

Op 7 augustus 2015 kunnen we opnieuw de sonate van Schubert beluisteren, ditmaal ten huize Kristiaan Seynhave (organist), in Gent. ELISA begeleidt tevens Jolien de Gendt (sopraan) en Danzil Delaere (tenor) bij de uitvoering van werk van Philippe Wesemael, en een prachtig duet uit La traviata van G.Verdi. Wordt vervolgd …
Elisa D'HAENE
Hall - kasteel Saffelberg

Ambassadeur bier                                                  INTI SISA pralientjes                                         
 
 
 
 

woensdag 12 augustus 2015

Oesters en sardienen in Concarneau, Bretagne Zuid

PONT-AVEN, het dorpje waar Paul Gauguin leefde en schilderde vertedert ons... de vele winkeltjes waar kunstenaars hun werk tentoonstellen. We proeven typische Bretoense taarten (doet denken aan onze driekoningentaart). Daar maken we kennis met variaties ingeblikte sardines!

We logeren in Hotel du Port in CONCARNEAU en eten gegrillde sardienen in de oude stad. De vissershaven trekt volledig onze aandacht: Musée de la pêche, Marinarium, jassen van Guy Cotten, visserij van sardines en tonijn. Bezoekers vertellen ons over de typische Belon oesters uit de streek.
In een vegetarisch restaurant eten we als voorgerecht een terrine met algen (laitue de mer), gevolgd door een couscousmaaltijd of aardappelgratin.  

In Hotel Admiral (genomineerd door Michelin) kiezen we als verjaardagsmenu voor Marc:
* aperitief: cider met bessensap
* voorgerecht: oesters geserveerd met citroen en een azijsausje (wij verkiezen ze puur)
* hoofdmenu: gebakken tonijn met een schuimig sausje (witte wijn?) en salade
* dessert: 3 bollen sorbet: citroen met verse munt, aardbei en mango
* Graves witte wijn





Pont-Aven
 
Concarneau



Galettes en crêpes in hartje Bretagne

 
We dalen en aanschouwen megalieten (La Roche aux Fées) en bereiken onze huurwoning in Kerguillaume (nabij Mür de Bretagne). Na 30 jaar wordt het meer van Guerlédan opnieuw drooggelegd voor herstellingen aan de stuwdam en wij kunnen het landschap aanschouwen vanuit uitkijkpunten: Rond-Point du lac, Beau Rivage, Trégnanton, Bon repos (lichtspel rondom de abdij), St-Aignan (kapel met boom van Jesse en St Marc).
 
Uitkijkpunten op het drooggelegde meer van Guerlédan
 
  
                    Boom van Jesse (houtsnijwerk) en glasraam in St Aignan                         
  
In de streek bezoeken we Les Forges des Salles (een fabriek waar ijzer gesmolten werd). Het Lac de Guerledan is ontstaan door het afdammen van de Blavet en het kost tijd om de omgeving te begrijpen. We bezoeken PONTIVY (ooit door Napoleon omgedoopt tot Napoléonville) waar het kanaal Nantes-Brest en de Blavet te zien zijn.
La Roche aux Fées
Evenementen - folklore - muziek in Mür de Bretagne


Ronde van Frankrijk 2015 in Mür de Bretagne
 
 
Les forges des Salles



Pontivy

We kopen een kookboek met Bretoense recepten oa GALETTES (boekweitpannekoeken) en in de plaatselijke crêperies proeven we pannekoeken (geserveerd met suiker - appeltjes en ijs enz).

Op de typische Bretonse markten kopen we brood, (geite)kaas, rillette en cider van t'vat (geserveerd in grote tassen met oortje). Eenmalig bestellen we picon (deze wordt aangelengd met bier ipv witte wijn).

We genieten van muziek op instrumenten (ik denk bombarde en biniou - demonstratie door Stefaan Timmermans aan onze leerlingen van 3S in het Muziekinstrumentenmuseum DE CAM te Gooik) en we dansen mee (basisstappen aangeleerd bij 't KLIEKSKE in Kester).



Culinair - cultuur in St Jacut de la Mer, Côtes d'Armor, Bretagne Noord

Opgehouden aan de Pont de Normandie door boze Bretoense boeren, komen we aan op onze bestemming, een oud Bénédictijnerklooster. In 1875 overgenomen door La congrégation de l'Immaculée-Conception de Saint-Méen-le-Grand om er een school in te richten, tijdens WO I ingericht als hospitaal voor Belgische soldaten, momenteel een centrum waar kunst en spiritualiteit naar voor geschoven worden. Tijdens ons verblijf in ST ABBAYE JACUT DE LA MER is er een voorstelling over het Hindoeïsme en in de zaal de l'Arbre (Belgische JS) gaat een striptekenaar in dialoog met aanwezigen aan de hand van zijn tekeningen. Wij logeren in het vroegere 'fruithuis' met zicht op bomen en rozen, en uitgaande van het park, de kruiden- en bloementuin probeer ik mij de activiteit van de zusters voor te stellen. De zee raakt bij vloed tot aan de muren en trekt zicht nadien ver terug, de marée genoemd door onze tafelgenoten (zie coëfficiënt - hoogteverschil). Aan tafel wordt gesproken over soorten mosselen en oesters: Cancale, afkomstig uit de Baie du Mont St-Michel met haar enorme getijverschillen (gladde schelp), de Arquenon (groeit in zout en brakwater), de Fréhel (uit de Baie de laFresnaye), de Paimpol (in volle zee), de Rivière de Tréguier, de Morlaix-Penzé, de Nacre des Abers en tot slot de Rade de Brest.
Voorbeeldmenu - eetgewoontes:
* voorgerecht mosselen (onze tafelgenoot haalt deze 1 voor 1 uit de schelp om ze nadien als 'mosselsoep' te consumeren)
* konijn met appelmoes
* Bretoense kaas met sla (wordt door onze tafelgenoten op hetzelfde bord gegeten als het hoofdmenu)
* gebakje met crème - geglaceerde ananas
* karaf water en wijn

 

We bezoeken Dinard - Dinan en reizen naar Vitré (zie uitzending Vive le Vélo).

                Dinard                                                  Dinan                                      Dinan               
 
 
Kasteel van Vitré
Markt met regionale producten en muziek te Vitré


woensdag 5 augustus 2015

Vegetarian food in the Lake District

 
NOORD-WALES

In juli 2015 nemen we de shuttle Calais-Folkestone en langsheen Oxford rijden we rechtstreeks naar ons doel Llangollen om het International Musical EISTEDDFOD bij te wonen (we voelen ons verbonden met GOOIKOORTS festival).  We drinken bier in de plaatselijke pub met muziekoptreden en kunnen kiezen tussen Bitter, Lager, Guinness, Mild, vaak van de Bierpomp.
Logies op Abbey Farm met bezoek aan Conwy, Caernarfon (kroning van prins Charles tot prins of Wales) en doorkruisen de mooie natuur in Snowdonia national park.



Eisteddfod festival
Bull inn in Llangollen








Conwy



Caernarfon

LAKE DISTRICT

We trekken noordwaarts en logeren in RYDAL HALL (A Christian Conference, Retreat & Holiday Centre) met een fabelachtige tuin, de tein vooraan ontworpen door tuinarchitect Thomas Mawson. In het lake district bevidnen zich hoge toppen, diepe dalen en meren die een sterpatroon vormen (Windermere, Grasmere...). We bezoeken het huis waar Woodsworth leefde en gedichten schreef.

 
Rydall Hall
 

 




Windermere 
























We proeven thee van theeblaadjes, met melk en suiker. Scones en muffins (met HIGH TEA in IMELDA in gedachten). Fish and chips, aardappel in de oven met bonen, en vleespasteien (korstdeeg) kunnen ons niet bekoren maar we genieten wel van Stilton en Cheddar kazen. Na een zoektocht achter deugdzame voeding gaan we voor lekker vegetarisch in Ambleside:
* gazpacho
* opgevulde aubergines met laagje spinazie-paprika-notenvulling


YORKHIRE

We zakken doorheen Yorkshire en de Midlands, via Cambridge naar Folkestone. Onderweg bezoeken de uitgestrekte ruïnes van FOUNTAINS ABBEY (in 1132 door benedictijner monniken gesticht en door cisterziënzers overgenomen en uitgegroeid tot de rijkste abdij van Groot-Brittanië), echter na de ontbinding van de kloosterorden in verval geraakt. In de 18de eeuw werd door John Aislabie de aanleg van de beroemde  watertuin Studley Royal gerealiseerd.

















In York bezoeken we de Minster. In Folkestone  drinken we nog een bitter terwijl we de restanten van de spoorlijn tot aan de zee aanschouwen (de barvrouw spreekt van de Oriënt Express).

Minster 

Folkestone