Elke zomer opnieuw geniet ik van de fruitverwerking van stekelbessen – aalbessen – moerbeien – bramen uit de tuin in Gooik, en kersen van de boom in Kester, gekregen fruit van familie en buren. Mijn voorkeur gaat naar een lichte siroop bereiding (met 1/3 suiker en weinig inkoken) zodat bessen nog mooi heel en rood blijven →te serveren bij yoghurt, een laagje fruit bij ricotta, of als bessen in tiramisu. Lekker met wat honing. Tevens confituren van rabarber-limoen, ananas-citroen-gember, mango-limoen, aardbei-banaan -munt → te serveren bij kaas en charcuterie. Niet te ontbreken: ontpitte kersen met laagje suiker op eau de vie →als apero, bij ijs, of met nog ander fruit als de perfecte sangria.
Laus geeft voorkeur aan vers geperste sappen van appel – kersen – druiven en is hier voortdurend mee in de weer. Tevens verhitten we vruchten in weinig water tot 70 °C en bewaren het sap in bokalen of we lengen zelfgemaakte siropen aan met water. Komen nog de appeltjes en pruimen …en de druivenpluk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten