vrijdag 14 augustus 2015

De kloostertuin en fruitverwerking


Op verzoek van mijn goede vriendin Nicole bezoeken we op 8 augustus  -officiële opening restauratie DOMINICATESSEBKLOOSTER te Herne- de kloostertuin en het project van Jan Tordeurs (VELT). Nicole gaat elke zaterdag tuinieren met nog vele anderen en zo wordt de kloostertuin opnieuw tot leven gebracht. Een mooi initiatief waarbij ik terugdenk aan onze vakantie (RYDAL HALL en de kruidentuin/fruithuis in ABBAYE St JACUT DE LA MER) en de bezoeken aan het klooster te Ruien waar tante Nonneke het eten bereidde. 

Elke zomer opnieuw geniet ik van de fruitverwerking van stekelbessen – aalbessen – moerbeien – bramen uit de tuin in Gooik, en kersen van de boom in Kester, gekregen fruit van familie en buren. Mijn voorkeur gaat naar een lichte siroop bereiding (met 1/3 suiker en weinig inkoken) zodat bessen nog mooi heel en rood blijven →te serveren bij yoghurt, een laagje fruit bij ricotta, of als bessen in tiramisu. Lekker met wat honing. Tevens confituren van rabarber-limoen, ananas-citroen-gember, mango-limoen,  aardbei-banaan -munt → te serveren bij kaas en charcuterie. Niet te ontbreken: ontpitte kersen met laagje suiker op eau de vie →als apero, bij ijs, of met nog ander fruit als de perfecte sangria.
Laus geeft voorkeur aan vers geperste sappen van appel – kersen – druiven en is hier voortdurend mee in de weer. Tevens verhitten we vruchten in weinig water tot 70 °C en bewaren het sap in bokalen of we lengen zelfgemaakte siropen aan met water. Komen nog de appeltjes en pruimen …en de druivenpluk!

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten