We bezoeken Normandië in de Paasvakantie 2015. In St Valéry-en-Caux proeven we pommeau, een apero op basis van calvados en cider. In Gooik fabriceerden we cider op basis van het recept van nonkel Charles. Hieraan voegden we zelfgemaakte aalbessensiroop toe. Dit aperitiefje was minstens even lekker!
Bij familiebedrijf TOUTAIN, Domaine de la Couterie, Beuzeville krijgen we de kans om verschillende soorten calvados te proeven. Quelques dénominations courantes: Fine, Vieux, Vieille Réserve en Hors d'Age. Les modes de consommation: Un calvados de bel âge (in gezelschap), le trou normand (in 1 keer uitdrinken/apero), les accords parfaits (bij kaas/desserten), au coeur de la cuisine gourmande (marinade/flambage/déglaçage). We kopen jonge calvados voor bereidingen (de geflambeerde pannekoeken van onze papa voor ogen) en een fles van 8 jaar oud (als afsluiter van een maaltijd) en we krijgen appelzijn mee als cadeau.
Savourez Pont l'évêque, Camembert de Normandie, Neufchâtel en Livarot, 4 fromages A.O.P de Normandie! AOC=AOP Appellation d'origine contrôlée/protégée.
We vinden rust in LA JOIE SAINT BENOIT, Bénédictines te Bayeux en genieten van zelfgemaakte appelkonfituur. Le Tapisserie de Bayeux vertellen het verhaal van Guillaume le Conquérant en de verovering van de Engelste troon na de slag in Hastings (1066). We bezoeken zijn kasteel te Falaise en ik denk terug aan de verhalen die mijn peter mij als kind vertelde.
In het winkeltje van Abbaye Saint-Martin de Mondaye schaffen we ons honing met eucalyptus aan en de cd Méditation cithare & piano die ons herinnert aan de muziek in het klooster.
|
La joie Saint Benoit |
|
Willem de Veroveraar |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten